dakrenovatie

Je dak renoveren, welke manieren zijn er?

Je dak is kapot, beschadigd of verouderd. Dan is het dak wellicht toe aan een renovatie. Het handigst is dan om dat uit te besteden aan een bedrijf dat echt gespecialiseerd is in daken. Zo kun je namelijk ongelukken voorkomen en je weet zeker dat het goed wordt gedaan. Maar als je het dak laat renoveren zijn er wel een aantal manieren om dat te doen.

Optie 1 om je dak te renoveren: het vervangen van de dakbedekking
Deze optie is erg aantrekkelijk als de dakconstructie nog in orde is. Met deze optie kun je ook direct aandacht besteden aan het plaatsen van een passend onderdak en het eventueel aanbrengen van dakisolatie. Het isoleren van je dak is tevens een aanrader, dat komt omdat je hiermee in aanmerking komt voor een isolatiepremie. Deze kosten ga je in de loop der jaren zeker terugverdienen omdat de energiefactuur omlaag gaat. Mocht je altijd al van plan zijn geweest om een nieuwe dakkapel of dakvenster aan te willen schaffen dan is deze renovatie optie het beste. Je kunt dit dan tegelijkertijd vervangen en je bespaart veel tijd en geld.

Optie 2 om je dak te renoveren: een overzet dak plaatsen
Een overzet dak wordt altijd aangebracht over de bestaande dakbedekking. Daken die bestaan uit shingles, leien, roofing of golfplaten zijn ideaal om het op deze manier te renoveren. Het voordeel bij deze optie van renoveren is dat de dakbedekking niet verwijderd hoeft te worden (wel bij een pannendak). Bij deze manier van dakrenovatie wordt op de bestaande dakbedekking een lattenconstructie aangebracht waarop de lichtmetalen dakpanelen geplaatst worden. Het plaatsen van een overzet dak is financieel erg aantrekkelijk omdat de werkzaamheden vaak erg snel worden uitgevoerd.

Optie 3 om je dak te renoveren: een gedeeltelijke vervanging
Je kan er ook voor kiezen om je dak voor een deel te laten vervangen. Als er bepaalde gedeeltes in het dak moeten worden vervangen is dit een goede optie. Je pakt dan alleen het deel aan dat kapot of beschadigd is. Dit is financieel ook erg aantrekkelijk. Het is bij deze optie wel van groot belang dat degene die het dak inspecteert goed moet kijken of er gewoon niet iets fout zit in de dakconstructie of dakbedekking.

Enkele tips bij het renoveren van je dak
Welke manier je ook kiest om je dak te renoveren maakt niet uit. Het is alleen wel handig om gelijk naar andere aspecten van het dak te kijken en alles nog even goed na te gaan. Hieronder enkele tips:
• Combineer je renovatie gelijk met een isolatie, dit bespaart je tijd
• Kijk ook goed naar de dakgoot, misschien moet die ook gerenoveerd worden
• Doe zelf ook wat klusjes, dit bespaart je kosten
• Kijk goed of je bestaande dakpannen kan hergebruiken
Dit zijn enkele tips als je gaat beginnen om je dak te renoveren. Ga in goed overleg met een team van dakspecialisten, zij kunnen jouw adviseren.