Gevelrenovatie

Mogelijkheden van gevelrenovatie

De gevel is de gehele buitenkant van een pand of woning en dus feitelijk het visitekaartje van de eigenaren. Daarnaast speelt de gevel natuurlijk ook een beschermende rol voor de dragende muren en de binnenkant van het huis. Een beschermende rol tegen water, wind, geluid en ongedierte. Om ervoor te zorgen dat een gevel een goed uitziend visitekaartje blijft en zijn beschermende rol blijft vervullen is regelmatig onderhoud niet alleen wenselijk maar zelfs noodzakelijk. Gevelrenovatie is het grootschalig onderhoud van de gevel van een gebouw. Gezien de omvang van een normaal woonhuis is vrijwel elk onderhoud aan een gevel grootschalig en vaak een proces van meerdere onderdelen.

Reiniging

Reiniging van de gevel is een belangrijk deel van onderhoud. Vocht en plantgroei als mos ontsieren de gevel niet alleen maar kunnen deze ook beschadigen waardoor later ander meer ingrijpend onderhoud noodzakelijk kan worden. Reiniging van de gevel vind vaak plaats door middel van straaltechnieken. Hierbij moet men denken aan technieken als zandstralen en hogedrukreiniging. Er is een brede variatie aan mogelijke straaltechnieken en bij een keuze voor een bepaalde techniek moet men rekening houden met de kwetsbaarheid van de gevel en de mate van vervuiling. Dit zodat een krachtige methode als zandstralen de gevel niet onnodig beschadigd en een gevelvriendelijke methode als nevelstralen niet het grootste deel van het vuil laat zitten. Voor meer info over gevelreiniging verwijzen we je graag door naar volgende website: http://www.renovatiegevel.be/gevelreiniging

Herstel

Zelf bij de best onderhouden gevels kan het zo zijn dat na jaren de gevel toe is aan vervanging. Voor veel gevels die voorzien zijn van voegen is dit het eerste deel van de gevel dat gebreken begint te vertonen. Op tijd het voegwerk vervangen voorkomt dat andere onderdelen van de gevel ook problemen beginnen te vertonen.
Het is vaak handig om bij het opnieuw laten doen van het voegwerk meteen na te denken wat te doen met gebarsten, losse of op andere wijze beschadigde stenen. Dan is uw gevel in één keer weer voor lange tijd bestand tegen de elementen.

Verbetering en Bescherming

Een moment van gevelrenovatie kan ook een moment zijn om verbeteringen aan te brengen aan de gevel. U moet dan bijvoorbeeld denken aan het verbeteren van de isolatie bij oudere huizen. Door de jaren heen zijn de mogelijkheden voor isoleren verbeterd en nieuwe huizen voldoen aan het nieuwe Bouwbesluit, maar voor oudere huizen is dit zeker niet altijd het geval. Verbetering van de isolatie is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart op de lange termijn ook geld en verhoogt de waarde van uw huis. Ook kunt u de gevel impregneren als het onderhoud gedaan is. Impregneren zorgt ervoor dat vuil, vocht en plantgroei minder snel grip op de gevel krijgen. Dit betekent dat door te laten impregneren de gevel in betere conditie blijft en onderhoud minder frequent nodig is. Impregneren is vooral handig bij kwetsbare gevels, die hierdoor extra beschermd zijn en langer mooi blijven.

Professionele Hulp

Professionele gevelreinigers hebben de vakkennis en materialen om te helpen kiezen voor een methode die het best bij uw geval en diens conditie past. Ook hebben zij antwoorden voor hardnekkige en problematische vervuiling zoals bijvoorbeeld graffiti, waarbij de reiniging soms schade aan de gevel kan aanbrengen. Advies inwinnen voor u begint aan de renovatie van uw gevel is hoe dan ook altijd een goed plan.

Bron: Muurinjecteren.be